EXCALIBUR
CZUB - KONFIG
CZUB - ESHOP

Bushcraft - Živočichové

 21. 09. 2014      kategorie: Survival      0 bez komentáře

Stejně tak jako rostliny, tvoří v našem jídelníčku i živočichové velice důležitou část stravy. Je ale taky velice důležité jejich rozeznávání. Myslím, že vysokou pozná asi každý. Ale jak je to například u brouků a červů?

survival_zivocichove_00
Foto: Konzervace jídla ve vykotlaném pařezu

Rostliny dodávají sacharidy, vitamíny a další látky. Bílkoviny jsou ale také potřeba a ty najdeme právě v živočišné potravě. Hned zprvu musím zmínit to, že by vegetariáni na 99% v krizové situaci umřeli. Moderní doba jim nabízí náhražky za maso, ale v nouzi se s Vámi nikdo párat nebude. Je smutné, že spousta lidí by nedokázalo zabít zvíře, ale pak jdou do krámu a koupí si připravené kuře. Myslím, že by 50% lidí zemřelo jen proto, že žijeme v této přemodernizované době a k našim kořenům už chováme nechuť.


Video: Jak zabít a vyvrhnout králíka / YouTube

Pokud se Vám podaří ulovit nějaké větší zvíře, je to jedině dobře. Maso Vám dodá energii, kůže poslouží například na provázky, nebo nějakou brašnu či pokrývku a kosti se dají použít na výrobu hrotů a nožů. Při přežití se ale ke zvěři jen tak bez zkušeností nedostanete. Opravdové survival jídlo z živočišné říše pro Vás budou červi, kobylky, brouci, šneci atd. Možná se to někomu bude zdát nechutné, ale je potřeba si uvědomit, že se v Asii jí hmyz zcela běžně. Naopak zase nějaká náboženství (muslimové, hinduisti) nechápou, že my dokážeme jíst prasata a hovězí. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. To je vše, nic víc. Ve stavu nouze prostě budete muset překonat odpor a sníst prostě to co Vám přijde pod ruku. Nebudete si moct vybírat, jinak umřete. Na druhou stranu ale existují

metody, u kterých se požívání hmyzu nezdá zas tak nechutné. Stačí opražit a rozemlít na prášek. Následně ho přidáte například do polévky.

Je ale potřeba si dávat pozor na to co jíte i u hmyzu. Většina larev je u nás jedlá a opravdu nechutnají kolikrát tak špatně, jak byste si mohli myslet. Pak jsou tady ale například housenky. Chloupky mohou dráždit v krku a proto je lepší spíš jen vymáčknout obsah tělíčka. Pestré barvy zase ukazují, že by se mohlo jednat o jedovaté druhy. Střevlíci kolikrát vydávají nepříjemný zápach, ropuchy mají v podkožních žlázách slabý jed, u včel, vos a sršňů je zase potřeba dávat si pozor na žihadlo.


Video: Survival víkend / YouTube

Jistě musíte zprvu zhodnotit situaci. Pokud jste v podobné krajině jako je ta naše, Vaší první obživou bude ukradená slepice, nebo upytlačený ryba z chovného rybníku. Pokud jste ale mimo civilizaci, musíte si poradit i jinak.

Malí savci jako jsou veverky, zajíci, myši skýtají také nebezpečí. U králíků jsou to i smrtelné nemoci, jako je tularémie. Veverky, ježci jsou hodně zablešení a u potkanů a myší si stačí uvědomit, kde žijí a čím se živí. Pokud ale budete ve stavu ohrožení života, budou to pro Vás jen malé věci a svůj odpor určitě překonáte.

survival_zivocichove_01
Foto: Zápřednice jedovatá je náš nejjedovatější pavouk, pozor na něj

U větších savců hrozí také různá nebezpečí. Prase, srnec, jelen mohou člověka ošklivě poranit a následně může dojít k smrti.

Takže závěrem chci říct jen to, že při sběru a lovu živočichů buďte stejně opatrní, jako při sběru rostlin. Spousta potencionálního jídla Vám může taky uškodit. Znalosti poznávání rostlin a živočichů je velmi důležitá schopnost, která dokáže zachránit život.

 Autor: Bear Petr

Komentáře