EXCALIBUR
CZUB - KONFIG
CZUB - ESHOP

Návrat do minulosti: Kde se vzalo sušené maso?

 17. 08. 2018      kategorie: Události      0 bez komentáře

Sušené maso se v posledních letech stalo nedílnou součástí jídelníčku sportovců, rekreačních výletníků či vojáků. Tomuto pokrmu samozřejmě propadají i běžně pracující lidé, kteří se snaží zvýšit svou produktivitu. V neposlední řadě existuje také mnoho konzumentů, kteří sušenému masu propadli z důvodu skvělé chuti. Ovšem věděli jste, že o způsob, jak sušit maso se zajímá lidstvo už po tisíce let?

img67866-1426x713
Foto: O způsob, jak sušit maso se zajímá lidstvo už po tisíce let 

Již v daleké minulosti jednotlivé státy a národy využívali různé metody konzervování masa. Zejména lovci řešili často otázku, jak absolvovat dlouhé výpravy, aniž by se jim maso zkazilo. A právě tyto různé přístupy k sušení masa pomohli k přežití mnoha kmenům.

V Evropě se sušením masa začali již starověcí Římané, jejichž vojsko se stravovalo především vepřovým masem. A právě aby se maso ihned nezkazilo, bylo různými způsoby sušeno a mohlo tak být konzumováno později. Ovšem historie nejznámějšího sušeného masa jerky sahá až do 16. století do Jižní Afriky. 

Kvalitní výroba jerky

Ačkoliv je způsob výroby sušeného masa starý skoro jako naše civilizace, s kvalitní výrobou se začalo teprve nedávno. Příkladem může být největší český výrobce sušeného masa firma Fine Gusto, která začala produkovat své výroby teprve před několika lety. Zakladatelé této společnosti se začali zajímat o zdravou výživu v oblasti sportu a dospěli k názoru zabývat se kvalitní výrobou právě sušeného masa.

jerky_FG
Foto:  Sušené maso je velmi zdravé a tělu prospěšné

Samotné sušené maso již v historii potvrdilo své pozitivní účinky. Lovce udrželo při životě a dodávalo jim energii ke splnění jejich úkolu. Dnes je to podobné, sportovci i vojáci jej užívají především z důvodu vysokého obsahu bílkovin a vysoké energetické hodnotě. I vzhledem k přípravě, která je samozřejmě mnohem sofistikovanější, než tomu bývalo dříve, je sušené maso velmi zdravé a tělu prospěšné.
 

 Autor: Redakce

Komentáře