EXCALIBUR
CZUB - KONFIG
CZUB - ESHOP

Znáte všechny druhy sušeného masa?

 18. 04. 2018      kategorie: Survival      0 bez komentáře

Asi nejznámějším druhem sušeného masa je jerky. Pochází z Ameriky a určitě jste se s ním už setkali, protože právě tento typ vyrábí nejvíce firem v České republice, například společnost Fine Gusto. Ale co ostatní druhy? Na českém trhu není moc informací o sušeném mase, proto jsme se rozhodli, že vás seznámíme i s dalšími druhy tohoto pokrmu.

jerky_01
Foto: Sušené maso obsahuje velké množství bílkovin

Něco z historie

Sušené maso není trendem dnešní doby, ale jeho výroba sahá až do období 12. – 15. století př. n. l. Druhy sušeného masa se objevují v mnoha podobách, podle místa, kde vznikly. U nás nejznámější je samozřejmě americká verze označovaná jako jerky, ale sušené maso se vyrábělo i v Africe pod názvem biltong nebo v Asii jako basturma.

Na českém trhu se objevují především dva druhy sušeného masa – jerky a biltong. Rozdílů mezi nimi není mnoho. Především se jedná o způsob sušení masa a rozdíl v chuti i vzhledu.

Jerky

Jerky je typické sušené maso, které k nám přišlo z amerického kontinentu. Jeho výroba probíhá tak, že se ze syrového masa odstraní tuk, následně se maso nařeže na pláty, které se suší.

jerky1
Foto: Jerky

Jerky může být usušeno více způsoby – v udírně, troubě, sušičce, na slunci nebo na horkém vzduchu. Způsobů, jak se jerky marinuje, koření a suší, je také mnoho. Na to, jaké druhy dělá firma Fine Gusto, se můžete podívat zde.

Biltong

Tento druh sušeného masa vznikl v Jižní Africe. Biltong se nejčastěji připravuje z plátků syrového masa nakrájených na delší pruhy podél nebo napříč svalovinou, které se marinují.

bilton
Foto: Biltong

Nakonec se tenké proužky zavěsí a suší se horkým vzduchem.

Basturma

V České republice je tento druh sušeného masa téměř neznámý. Basturma pochází z Asie a od ostatních druhů sušeného masa se liší především přípravou.

basturma
Foto: Basturma

Šály syrového masa obalené v krustě se suší několik týdnů. Usušené maso se před konzumací krájí na tenké plátky.

Více na www.finegusto.cz.

 Autor: Fels

Komentáře